Thursday, 16 October 2014

Keropok Lekor Silica

Assalamualaikum..wah sedap kan petang-petang makan keropok lekor..petang ni ina minum petang dengan keropok lekor silica..wah macam sedap je nama makanan minum petang ina hari ini..adakah penjual keropok lekor ni namanya silica..

tengah sedap-sedap kunyah keropok lekor tiba-tiba suami ina kata..eh apa ni..dia buat keluar dari mulut dia..tengok-tengok eh ni silica gel ni..takkan dalam keropok pun ada..ni pelik tapi benar..

Silica Gel

ada yang tanya silica gel tu apa?bagi yang tak tahu silica gel ni boleh tengok gambar kat atas..inilah rupanya silica gel itu..kebiasaanya silica gel ni ada dalam beg tangan baru, kotak kasut baru dan botol-botol vitamin..


dah sah-sah dekat packing silica gel ni dia tulis "THROW AWAY, DO NOT EAT"..tetapi ada juga golongan cerdik pandai yang masukkan silica gel ni dalam proses pembuatan keropok lekor..itu yang ina namakan keropok silica..huhu



sekali terkena memang akan ingat la sampai bila-bila..kenapa letak silica gel..nak bagi sedap ker?seperti yang kita maklum silica gel ni dapat menyerap lembapan yang menyebabkan pertumbuhan kulat..

kalau dalam kotak kasut tu boleh terima juga sebab nak menghalang kasut jenis kulit atau baldu rosak..ini letak dalam keropok lekor dah tentu taknak bagi keropok lekor cepat rosak dan tahan lebih lama..

tidak boleh dimakan

cantik silica gel ni..agak-agak kalau tampal kat baju ok tak? mesti merelip merelap bak kata orang utara..berhati-hatilah semua..pilih penjual keropok lekor yang betul-betul jual keropok lekor bukan keropok lekor silica.. (^-^)

pengguna yang terkena,
ibu riana
0175262669