Saturday, 18 October 2014

Disable Copy and Paste in Blogger

Assalamualaikum..hai semua..hari ni ina nak ajar macam mana tak nak bagi orang copy paste ayat-ayat dari blog kita..kan kita dah penat karang ayat sampai nak pecah kepala..orang senang-senang je copy kan..bukan nak kedekut ilmu tapi hasil kerja kita biar dengan cara yang betul kan..huhu..

so ikut step ni yer murid-murid..huhu..berangan jadi cikgu konon..ni contoh kalau kita tak buat disable ni..orang boleh copy..contoh gambar kat bawah ni kalau kita tak buat ok..cuba perhati betul-betul perbezaan..

Ok..untuk disable copypaste follow step ni yer..semoga memberi manfaat..


step-step untuk disable:

Step 1 - Design



Step 2 - klik Layout..pastu add a gadget



Step 3 - cari HTML/JavaScript



Step 4 - paste code kat bawah ni dalam ruang content..pastu jangan lupa klik SAVE..oleh kerana blog ina ni tidak boleh nak copy sila la taip ayat di bawah..jangan marah yer..

tidak boleh tiru


<!--Disable Copy And Paste-->
<script language='JavaScript1.2'>
function disableselect(e){
return false
}
function reEnable(){
return true
}
document.onselectstart=new Function ("return false")
if (window.sidebar){
document.onmousedown=disableselect
document.onclick=reEnable
}

</script>


Step 5 - dah siap..view blog pastu try highlite % copy..try buat..mesti tak boleh kan..kalau tak boleh copy tu mean dah berjaya la disable copy and paste blog anda..TAHNIAH..kalau ada yang nak tanya boleh terus direct pm or whatsapp ina..

with love,

Ibu Riana
0175262669
zarina.naim@yahoo.com