Friday, 14 November 2014

Sambal Kicap Terengganu

Assalamualaikum..hari ni teringat sambal kicap la pula..cicah ikan bakar dengan sambal kicap..memang sedap..mesti ada yang pelik sebab apa sambal kicap terengganu kan..arwah mak ina orang terengganu..selalunya kalau makan ikan bakar mesti ada sambal kicap..

orang Kedah makan ikan bakar dengan air asam..sedap juga tapi ina tak berapa pandai sangat buat..tak menjadi..haha.

ada yang nak tahu resepi sambal kicap ker?mudah dan ringkas..

bahan-bahan:

tomato
bawang besar
cili padi
cili merah
limau kasturi
kicap

cara-cara:

1) potong dadu bawang besar dan tomato

2) potong nipis-nipis cili padi dan cili merah

3) masuk kicap dalam bahan yang dipotong..perahkan limau kasturi..siap..

makan dengan ikan goreng pun sedap..ina paling suka makan ikan terubuk cicah sambal kicap..memang berselera sungguh kalau ada sambal kicap..

with love,
ibu riana
0175262669
zarina.naim@yahoo.com

posted from Bloggeroid