Monday, 26 May 2014

Projek Jahitan Pertama

Assalamualaikum..hari ni takde buat ape..boring-boring belek almari..eh ada banyak kain-kain pasang yang belum berjahit lagi..ada can buat eksperimen ni..belek-belek lagi oh ada kain..kain ni kakak ina bagi..dia beli kat bandung kalau tak silap..ni sesuai ni buat seluar kembang..bape lama dah simpan kain ni..nak hantar upah jahit malas..arini operasi menggunting kain..haha aplikasikan ilmu yang Cikgu Dewi Alia ajar..ni kira benda pertama ina jahit sendiri..haha..first time ni nak ukur tanpa cikgu depan mata..riana tidur petang tadi..memang masa yang sangat sesuai..kalau riana tak tidur dia sibuk nak pegang gunting jugak..

sesi mengukur

belajar buat pola atas kertas minyak..tapi kertas minyak tak cukuplah plak..so try ukur terus atas kain..siap guna marker pen lagi..haha..ina ikut ukuran seluar yang ina ada..nasib baik takde kesan kat belakang..memang bidan terjun sungguh..dengan tape takde..segala pembaris semua takde..gunting pun harap gunting dapur..haha..rasa lawak tapi disebabkan semangat yang tengah membara..buat jugak bagi siap ukuran..pusing sana pusing sini siap jugak ukur untuk bahagian hadapan dan bahagian belakang seluar..


dah siap..

Alhamdulillah siap juga sesi mengukur seluar..ala-ala palazo gitu..haha..tak tahulah kalau dah jadi nanti tak jadi palazo tapi jadi seluar pazola plak..huhu..baru pergi hantar jahit tepi tadi kat rumah jiran..kena tunggu sabtu ni la tunjuk kat cikgu dulu ok ke tak..kang salah buat naya..hurm bila nak ada mesin jahit ni..kalau ada mesin jahit leh siapkan dah seluar..boleh la pakai santai-santai kat rumah..settlekan seluar ni boleh buktikan dekat big boss yang ina memang perlukan mesin jahit..hehe..nanti dah siap ina sambung entry ni yer..nantikan projek jahitan pertama dari ibu riana...(^-^)