Sunday, 17 November 2013

Adakah anakku HFMD?

Assalamualakum..
Adriana demam isnin 11 nov..selasa dah ok..khamis baru ibu perasan kat tangan,kaki dan mulut riana naik merah2..dlm mulut jadi macam ulser..kat lidah putih2..tangan dan kaki naik merah2 macam kna api..

Try google..tengok blog ibu2 yg anak pernah kena penyakit tangan,kaki & mulut..gambar2 yang ibu2 post sama macam yang ada kat riana..ibu syak HFMD...Ayah riana duty hari khamis tak dapat nak bawa g klinik..

Esoknya jumaat ayah riana g kl..petang baru balik..ibu nak bawak riana pergi klinik x boleh hari jumaat sebab tangan ibu masih sakit..nak drive x boleh..

Google lagi..diorang kata xde ubat kalau kanak2 kena HFMD ni..doktor just bagi ubat demam & calamine lotion..tanya jiran..nasib baik jiran ada calamine cream..sapu dekat kaki riana..kat tangan x berani nak letak..takut riana pegang makanan plak..

Sabtu..bagi riana nutriferon suku paket..letak dalam susu..xnak riana demam lagi..supaya antibodi riana kuat lawan simptom HFMD..Hari ni..ahad 17 nov..merah2 kat kaki riana dah makin ok..kat lidah pun dah xde putih2..ulser pun xde dah..tengok makan nasi ok je tadi..

Alhamdulillah nutriferon dengan calamine cream perisai kali ni..ibu2 diluar sana simpan stok nutriferon kat umah..kalau balik kampung pastikan ada bawa nutriferon bersama..anak2 ni demam x tentu masa..kalau ada orang sekeliling yang demam lagilah cepat dia jangkit..

Ibu,
Doktor peribadi riana di rumah..(^-^)